luni, 11 iunie 2007

Evolutie sau creatie?

Ce părere aveţi despre teoria evoluţionistă a lui Darwin ? În ştiinţă a început tot mai mult să prindă ideea creaţionismului, al design-ului inteligent. Adică se adună din ce în ce mai multe dovezi împotriva teoriei evoluţioniste, sugerând posibilitatea ca Universul să fi fost creat de o Fiinţă Inteligentă. Voi ce părere aveţi ? Mie mi se pare mai logic să fi existat o Fiinţă Inteligentă la început, decât o grămadă de materie inertă, neînsufleţită, care printr-o explozie (aşa, dintr-o dată) să fi dat naştere Universului, în toată complexitatea lui, chiar şi în miliarde de ani. Mi se pare ilogic ca viaţa să apară din ceva mort. În acelaşi timp, trebuie să admitem că ceva a existat prima oară, o primă cauză, pentru că din nimic nu poate să apară nimic. Nimicul nu poate crea. Deci, dacă ceva a existat ca primă cauză, mi se pare mai uşor de acceptat ca această primă cauză să fi fost una inteligentă. E de neconceput pentru mine cum poate să existe materie fără cauză. Nu la fel de neconceput este să existe o cauză inteligentă, la rândul ei, fără de cauză... Mai mult, sunt unele animale care "sfidează" teoria evoluţiei, cum ar fi ciocănitoarea şi altele. Să presupunem că ea ar fi evoluat în timp. Ciocănitoarea are un înveliş elastic în jurul creierului, ca un burete, care amortizează şocurile. Dacă nu ar fi existat acolo acest înveliş de la început, în forma în care îl găsim astăzi, atunci ciocănitoarea şi-ar fi zdrobit creierii cand ar fi dat cu ciocul în copac în căutare de hrană şi ar fi murit. Aşa că astăzi n-ar trebui să existe ciocănitoare, pentru că o fiinţă moartă nu mai poate evolua, logic :). Şi totuşi există ciocănitoare şi nu-şi spulberă creierii prin copaci. Ăsta e doar un exemplu. Ele sunt multe. Vă sfătuiesc să vedeţi documentarul "Incredible creatures that defy evolution". Se găseşte şi pe eMule... Aştept părerile voastre în continuare...

7 comentarii:

Anonim spunea...

Da sunt se aceeasi parere cu tine,insa nu trebuie sa ne batem prea mult capul,asta au facut filozofii si inca mai facem si noi(:D deci suntem filozofi)....

Anonim spunea...

Şi unde este această fiinţă Inteligentă acum? A creat lumea şi s-a pitit undeva? A murit? Sau poate te referi la ceva supranatural, la zeităţi...

Eu susţin teoria evoluţionistă. Momentan, eu naturalul îl ating cu picioarele şi nu mi s-a înfăţişat nimic supranatural pentru a crede cu tărie în această latură.

Homo sapiens sapiens a ajuns aşa pentru că s-a adaptat schimbărilor şi necesităţilor. Au fost cazuri reale când copii au crescut în sălbăticie şi, descoperiţi ulterior de oameni, aceştia au fost perfect inadaptabili societăţii şi mergeau în patru labe, ca să nu vorbesc de deprinderile dobândite în sălbăticie, adaptările la mediu (păr peste tot) şi incapacitatea de comunicare.

Ce ne face pe noi, specia homo sapiens sapiens, "oameni" este comunitatea, societatea în care evoluăm, la care ne-am adaptat.

Rămân multe necunoscute şi despre specia umană. Am urmărit recent un documentar despre ingineria genetică şi am aflat că procesul de îmbătrânire încetează la 95 de ani, acest lucru fiind comandat genetic, genă despre care nu se ştie prea multe. Ar mai fi şi cele (în medie) 90 de procente ale creierului pe care omul nu le foloseşte. Sunt multe lucruri foarte interesante.

Marian spunea...

Aceasta fiinta inteligenta care a creat lumea trebuie sa fie dincolo de lume, mai presus de lume, mai superioara decat lumea. A creat vreodata omul ceva mai presus de el, mai perfect decat el insusi? Nu, un creator creaza mereu lucruri inferioare lui. Deci, Fiinta Inteligenta pe care eu o numesc Dumnezeu, este mai presus de materie, mai presus de perceptibil, mai presus de simturi... Te cred ca nu ti s-a infatisat nimic supranatural pana acum pentru a crede, dar asta nu inseamna ca nu exista nimic supranatural. De pilda, iubirea nu se vede, nu se aude, nu se pipaie, dar totusi o simtim cateodata in viata si ne dam seama ca ea exista. Fiinta asta Inteligenta nu e perceputa de nici un simt trupesc... Eu, spre exemplu, am avut niste experiente cu supranaturalul, care m-au facut sa cred ca exista si ceva dincolo de simturi si de materie. Omul poseda si un spirit si el e "al saselea simt" al nostru, cu care multi au pierdut legatura...
Nu neg ca exista evolutie, dar intr-un cadru restrans. Admit evolutia in cadrul speciei, adica oamenii se pot adapta mediului, pasarile se pot adapta mediului etc, dar niciodata o maimuta nu va deveni om. Si conceptia cum ca omul provine din maimuta nu are dovezi indubitabile... Intr-adevar, multe lucruri sunt interesante si multe lucruri despre care stiinta avea alte teorii acum cateva sute de ani, s-au dovedit a fi altfel decat in conceptia de atunci... Cine stie ce ne mai descopera stiinta de maine :)

Anonim spunea...

bogdan esti aproape dar totusi departe. ai scris frumos dar ai stricat tot cu "90 de procente ale creierului pe care omul nu le foloseşte" - GRESIT. Omul foloseste 100% din creier. Intereseaza-te, sustii un mit. Corpul nu sustine ceva ce nu foloseste (use it or lose it).
Marian, esti foarte departe. nici macar nu as sti de unde sa incep sa-ti explic cat de departe esti. Mai citeste! Nu pune botul la propaganda creationismului crestin. Este adevarat ca sunt mai vocali, este adevarat ca duc o lupta propagandistica de indobitocire a americanilor dar NU au dovezi! Si mai citeste si tu niste carti, nu veni cu filosofie de "gardul din fata blocului"...

Anonim spunea...

Pentru cei ce sant contra lui bogdan in toata istoria omenirii au fost oameni de acestia adica impotriva adevarului vedeti condamnarea lui galileo galilei pentru sustinerea miscarii pamintului dupa moartea lui abia la vreo 80 de ani au acceptat acest adevar care de fapt venea din biblie IOV 26.7 bine ar fi sa accepte acest adevar ca sintem creati de dumnezeu inainte de afi prea tarziu

Anonim spunea...

Pana si Darwin a recunoscut ca "ochiul este un proiectil prea complicat pentru a fi aparut din intamplare" Nu s-au descoperit fosile intermediare;toate fosilele sunt complete,complexe si diferite. Sistemul solar este mult mai complicat decat un ceas.Oamenii de stiinta au incercat sa produca materie vie din materie nevie,dar nu au reusit. Mutatiile nu au produs evoluarea speciilor;Mutatiile au evect negativ,iar asta se vede foarte clar in zilele noastre.E ca si cum ai lovi un aparat de radio -nu ai cum sa produci un aparat mai bun,din contra.
Iar cel mai gresit lucru pe care am putea sa-l facem este sa afirmam ca omul este doar un simplu mamifer inteligent.

Almo spunea...

Calculatorul la care cititi acest text e format din molecule. Moleculele sunt foarmate din ingramadiri de atomi, iar atomii din paricule elementare. Aceste particule elementare se supun fenomenelor cuantice, iar unul dintre acestea spune ca in conformitate de "intrepretarea Copenhaga", particulele subatomice pot fi in doua locuri sau in doua stari, in acelasi timp. Insa legea lui Schrodinger spune ca atunci cand cineva observa sau masoara starea particulelor subatomice, acestea colapseaza intr-o singura stare sau intr-un singur loc.
Cum toata existenta este compusa din atomi, si implicit din paricule elementare, inseamna ca pentru a exista, Universul are nevoie ca in conformitate cu legea lui Schrodinger, sa fie observat in permanenta. Cosmosul nu poate exista daca o constiinta nu e tot timpul "cu ochii pe el". Asa spun legile fizicii cuantice.
Prin urmare, lumea a fost creata in sase zile, dar cand cineva o cerceteaza, timpul colapseasa si arata ca are 4,5 miliarde de ani - Pamantul, respectiv 13,7 miliarde de ani - Universul.
Cititi mai multe in linkurile de mai jos despre cum vad eu creatia, simularea lumii, ratiunea cuantica si evolutia:

http://mycoloredlinks.com/bloguri-frumoase/?s=simulare

http://mycoloredlinks.com/bloguri-frumoase/?p=2452